Perlis, Malaysia

When the kids are around...

Sunday, March 20, 2016

Always love capturing kids full with energy.


5 comments:

faiz y. said...

cemana nak dapat gmbr cerah mcm ni eh kalau amik gmbr kt tmpt kurg cahaya? ada cara nak edit tak? and edit guna apa selalunya? buat tutorial sikit please. tq

syakey said...

kalau indoor boleh naikkan iso tinggi contoh iso 3200. tapi keburukan akan dapat noise image. tapi depends jugak pada jenis camera sebab ada camera yang sensornya lebih bagus walaupn iso tinggi, noise dia tak banyak.

shoot dalam medium raw sangat membantu untuk editing. contoh jika gambar gelap, boleh dicerahkan tanpa sebarang details hilang.

bila editing, nak naikkan exposure, tkda masalah bila guna raw. kalaun jpeg mmg jahanam gambar.

faiz y. said...

ohh so semua ni shoot dalam medium raw la eh? Haha. No wonder selama ni klau edit gmbr confirm buruk sbb shoot jpeg terus.
mcm gmbr kahwin yg sllu photographer2 up kt insta tu medium raw la kan? oh okay2. Tq tq :DD

syakey said...

taktaulah diorang shoot raw ke tak tapi kalau memang betul-betul photog, mesti dia guna raw.

aminaim said...

hg guna lens apa ni?