Penang through iphone

Thursday, October 16, 2014

IMG_1471IMG_1530
salam people! yes, this is another series of penang post! ehehe. and another series of through iphone. hari tu ada update Japan through iphone, so sekarang penang through iphone pulak lah, boleh lah buat koleksi. gittew.

so, makanan dan penang tu bagai geng kamceng yang berpisah tiada. hari tu ada sembang dengan abang ni, dia dah pergi banyak tempat and he is from sabah bahh. dia cakap penang makanan yang sedap-sedap mostly semua murah-murah. i told youuu, berbaloi-baloi. kami orang penang memang masak with hati top up pulak dengan murah hati. :3 kecuali bab bagi jalan lah, yang tu memang kedekut hati. ahaha. so taknak cerita banyak pasal kitaorang. i will list some of the food we ate and where you can find and taste it too!
IMG_1496IMG_1773
1. The famous Mee Sotong (Hameed ‘Pata’ Mee Sotong) at Padang Kota Lama (Fort Cornwallis Food Court) + Coconut Shake yang lemak-lemak sedap sangat!
2. Delicious Nan Cheese and Tandori set (Restoran Kapitan) at Lebuh Chulia (also available at Gurney Tower and in front of Quensbay Mall)
IMG_1776IMG_1774
3. Super sedap Laksa + Chendol (Penang Road Famous Teochew Chendul) at Lebuh Keng Kwee (off Penang Road)
4. Tempting Roti Jala + Hot Horlicks drink (Jalan Tun Sardon, Taman Tun Sardon besides Kompleks Pasar Awam) Ala-ala food court. Offers you variety of food which everything are delicious. got nasi lemak, nasi lemurni, kuih-muih, roti sandwich (macam dalam gamba, inti daging), keteow teng, kuih serabai and ah you name it, semua ada. 
IMG_1775IMG_1753
5. Nasi ayam + Ais Kacang (somewhere besides the road along Batu feringghi) well honestly, takpayah risau kedai ni sedap ke tak, almost semua kedai kat penang mesti sedap2 ahaha.
6. Mee Pitchay + Pasembor hard to resists (Medan Suri, Sungai Nibong) not far from Terminal Bas Sungai Nibong.
IMG_1540IMG_1541
IMG_1542IMG_1546
IMG_1499
IMG_1584IMG_2846
we went to Escape Penang which is so much fun. only RM60 per entry. bolehlah bakar segala lemak-lemak yang tadi dah collect masa makan banyak-banyak tu kan. ahaha. kat sini ada macam-macam selain main panjat dan halangan juga rintangan, ada jugak flying fox, tubby slide, bungy jump and macam-macam lagi yang boleh memberi getaran jiwa. haa haha.
IMG_2788IMG_2787
abam korea yang tak berapa hemsem tak macam hyun bin tolong ambilkan gambar. haha
IMG_2789IMG_2818
abaikan princess naik buaian tu :3 tubby racer puas hati!
IMG_2845IMG_1752
flying lemur terbaik. panjang 250m each, which i rasa diorang patut buat panjang lagi baru puas. :3 and mestilah bawak diorang kuis-kuis kaki tepi pantai Batu Feringghi :))
IMG_1771roti benggali
last but not least, boleh fefeeling macam dalam kampung boy dengan makan ais kepal ni dekat Lebuh Armenian dan aku suruh diorang bawak balik kat mak-mak diorang souvenir roti banggali ni. wajib ok! tak nampak ke betapa menggoda nya roti ni, boleh beli dekat Malia Bakery, Transfer Road

ni belum lagi masuk nasi briani hameediah, roti canai transfer road, pak din nasi dalca, penang char keow teow, ayu mee udang, ahh malas list, banyak sangat.

ok till then, toddles!

2 comments:

Ann Ishak said...

ais kepal berbaek :)

fzgbrn said...

Ya Allah tempting nya semua foood . Nak pergi penang jgk ah cmni.