bakal berkahwin. eh bukan aku.

Wednesday, December 26, 2012

al kisah apabila sekali lagi dapat berita dari batch yang sama, classmate dulu pulak, bakal berkahwin woiii tak pasal semua orang jadi eksaited. bukan apa, dia kalau kawen sebab bercinta dari zaman sekolah ni memang lain macam sikit feel dia. hari tu dah sepasang. ni sepasang lagi. mohon pasangan-pasangan se-derma-rian yang lain ehemsss bawak bersabar ye dengar berita ni, aku tau hampa pon konfem tak berapa nak ada kesabaran dah tu. :P

okeyy. am i that excited till i blog about it?

oh of course!

well, marriage wasn't easy. even nak prepare nak kawen pun wasn't that easy. macam aku kata, ingat senang-senang aje ke nak kawen. cinta ni bagi aku sebelum dan selepas tu jauh beza tahu tak. sebelum, memang terasa indah bagai di syurga. seperti kata sahabat baik saya (mohon jangan marah nohh ******), nak tettttt pon boleh senyum. HAHA :P tu tahap angau dah aku rasa budak ni :P

when you get married, you have more things to settle down, more things to come, a lot more things you have to face. its not like you texting bungabunga, callingcalling konon caring, ala yang indah indah belaka. you have children to feed, a husband to care, a house to clean, a career to handle and dah bercabang-cabang. its not passion, affectionate, or intimate je, dah bercambah-cambah dah. and all these, its called responsibilities. tanggungjawab. which you kena tanggung dan esok you kena jawab depan Allah nanti. itu la tanggungjawab. berat ni hoii.

macam hilal sarankan dalam buku sebelum aku bernikah penulisan beliau, 3benda yang harus kita prepare. rohani, emosi juga material.

rohani, dari sudut solat juga jiwa jiwa kita as a muslim, as a slave, as a caliph. sebagai hamba Dia. how was the condition. adakah cukup solat kita. adakah terjaga waktu kita untuk beribadat. ada ke mengaji quran habis lekeh seminggu sekali (sepatutnya hari-hari) ada ke pegi majlis-majlis ilmu bagi makanan rohani. ada ke. kalau takda, mohon sila bagi ada. 

emosi pula, how you tackle problems. adakah kita bertolak ansur dalam sesuatu perkara. bagaiman pula kita menghadapi ego kita. ego tinggi sangat ke. keras kepala ke. baran ke. all about emotion, have you prepared well. as at the end, when you step into marriage, all these matter. coz all these yang akan membentuk keluarga hang nanti.

material pulak. kewangan,keperluan. mampukah? tak semstinya kena ada harta berjuta dalam akaun baru boleh kawen. tak. cuma berusaha capai mampu. jangan terlalu mengharapkan orang lain yang nak sara hang (such as family ke yang boleh bg rumah kereta duit belanja semua bagai)

okey. panjang lah pulak. -,-

as a conclusion. tak payah nak gedik sangatlah kan nak syok kawen. kecuali pada yang sudah bersedia. alhamdulillah. yang masih terumbang-ambing, stay focus.

ingatkan nak sat sat ja ni study week hoii dok ngadap apa lama-lama ni. sila kembali bertaut kasih dengan buku.

kepada yang bakal membina rumah tangga. tahniah! moga Allah permudahkan segala urusan. insyaAllah. :))

14 comments:

nami said...

Good things to share.
But kawen tayah eksaited lah.
Tp kna hadap ngn penuh tggungjawap
Sbb pas akad nikah, automatik segala dosa2 si isteri d tggung suami..
N suami pon ade byk benda kna buat..
Huhu

iKhRam said...

sebelum berkahwin
lebih baik persiapkan diri untuk menjadi yg terbaik..

bila nak berkahwin
banyak perkara harus difikirkan dahulu..

bagi saya
umur saya tidak memungkin saya unutk berkahwin..

mungkin lagi 3 atau 4 tahun nanti adalha sesuai unutk saya

insyaallah.. doa2kan lah yer..
dapat jodoh yg baik dan mampu sama2 membimbing antara satu sama lain.

amin
syakey pun sama.. mudah2an .. amin
..

Lynn Fauzi said...

nice.. lynn suka post ni.. memang betul apa syakey cakap tu, kita kena prepare 3 things tu before we get married..
memang syok tengok orang kawin, even diri kita pun akan tertanya2 bilalah turn kita pulak kan.. tapi ingatlah TANGGUNGJAWAB. Tanggungjawab yg perlu digalas bila dah kahwin tu akan lebih berat.. heee :D

Nurhanis Zamshah said...

setuju hundred percent dgn kak syakey hee

CekbOlat-bOlat said...

haha . sama la semua eksited sbb mmber kita khwi n dgn die bercinta dri sekolah . nk2 lagi lelaki plihannya tu kita kenal . pehh teruja :))

ehm bolat masih awal utk memimpikan bakal imam

Amanina said...

Bukan mudah nak kawin..byk tnggungjawab kena jaga. sama la jgk dgn awk. kawn2 byk dh kawin..

Laila Mahfol said...

Masha-Allah, good article.
Sesama kita lengkapkan diri bukan hanya untuk melangkah ke alam perkahwinan malah ke arah menjadi hamba yang baik :')

Mya said...

moga dipermudah urusan semuaaa :)

Amir Mukhlis said...

Betul semua tu..jadi mari sama2 persiapkan diri..jangan sekadar cakap itu dan ini tapi langsung tak mulakan langkah..nak dapat suami/isteri yang soleh/solehah kenala jd soleh/solehah dlu..nak dpt anak yang soleh/solehah..kita kena mulakan dlu jd soleh/solehah.. :)

ahsfantasy24 said...

All the best,
moga dipermudah segala urusan :)
salam kenal :D

Ammar Hashim said...

Waaaa insightful tunggu aku balik malaysia ada benda gak aku nak tanya pendapat hang hihi..

keep it up :)

syakey said...

ammar!! ahaha. awat hang nak tanya apa. nak tanya pendapat kawen awai ka. awww :P

thank you. rindu hang. balik cepat wehh! :')

Ammar Hashim said...

Haha adalaaaa..tunggu ja...doa aku boleh balik msia hujung bln nih :D

syakey said...

suspen ni suspen!! haha

okeyy insyaAllah :))