mendoakan orang lain

Sunday, October 21, 2012

Pray. Because Allah always listen (:
seriously, i am not good in writing. bab nak mengarang ayat baik-baik ni macam serba tak kena. tapi kalau bab merepek, haa bukan main -,- okeyy. after all, it a must for me to practice. esok-esok kalau ditanya dekat "sana" nanti, jari ni boleh tolong jadi saksi :')

alhamdulillah. satu benda aku suka pasal diri aku adalah *ciss,angkat bakul sendiri* aku suka buku. dan baca buku. tapi buku pelajaran, haihh susahnyaa nak melekat! so far, menyimpan cita-cita untuk ada mini library kat rumah *angkat² kening* hai bakal suami, awak kena suka membaca jugak okeyy. zzzzz. -,-

fine, pantang dapat tulis. sila kembali pada tajuk.

okeyy. buku yang aku baca tadi ada kata "wish for others what you wish for yourself".

satu perkara tentang manusia ni adalah diorang suka sangat tengok orang lain, dan kalau tengok orang lain dengan pandangan positif takpa jugak, ini negatif keterlampauan. kadang cemburu. cemburu sebab mereka ada lebih dari apa yang kita ada. kenapa mesti macam ni?

kadang manusia bersikap mementingkan diri sendiri. sebagai bukti, kita hanya selalu mendoakan perkara yang membawa kabaikan kita. KEBAIKAN KITA SAHAJA. ada tolong doakan untuk kawan? ada tolong doakan para tenaga pengajar sekalian? setakat doakan mak ayah itu, belum cukup nak kata kita ini adalah orang yang prihatin/bertimbang rasa.

kita ini dalam hidup kena selalu mempertimbangkan urusan orang lain. bukan kena jadi minah kepo bawak mulut sana sini, tak. kita cuma kena concern. concern sekeliling kita. supaya kita boleh latih diri kita untuk bersikap rendah diri, prihatin dan berkasih sayang.

yes. sungguh tau.

contohnya, kita wish for being the best student, success in mathematics, excel in exams. we have always wished for good and excellent health. when we prayed to Allah to shower us with His Abundance. when we prayed for a good and pious spouse. when we prayed for a happy and good marriage. when we prayed to be forgiven by Allah.

have we thought about our siblings, friends, relatives and colleagues and wished for them to have the same things in their lives too. ada tak kita mendoakan nya??

atau, we only wanted to be the only one, yang Allah granted all that we prayed before?

hm. rasanya segelintir sahaja. kadang ada segelintir tak doa apa² pon kat diri dia sendiri. itu lagi kasihan.

kalau kita boleh buat, iaitu mendoakan orang lain jugak, kita sebenarnya tak rugi sikit pon apa-apa. dan tak luak lahh rezeki Allah tu. tapi lagi bertambah adalah. Our beloved Prophet SAW has promised us:

"A muslim's secret supplication for his brother will be answered. There is an angel at his head each time he offers supplication for his brother the angel says: 'amen and the same for you'." -Muslim

Subhanallah, menarik bukan. kita doakan orang lain, malaikat aminkan/doakan untuk kita juga. kalau kita doakan para sahabat untuk mudah jawab soalan, insyaAllah kita juga mudah, kalau kita doakan orang murah rezki, kita juga akan dapat yang sama. bestnyaaa! :')

dan bukan hanya dari sudut tu sahaja yang kita dapat, tapi kita juga dapat ketenangan. yes, its true. contohnya, kita membenci sesorang itu, mungkin sebab ada perkara yang dia buat yang kita tak berkenan. takpa, tenang. jangan terus membenci, tapi doakan untuk dia. konfem korang pon happy. even though dia tak lah berubah lagi. just, u feel relief and much more calmer.

amazing isn't it? hanya dengan doa. we feel safer, we feel relief, we feel happy and its ease all the burden. well, Allah always be the best listener in the whole universe.

dan doa itu mudah, u don't have to wait after prayers. detikkan aje dalam hati. Allah, ampunkan dosa-dosa dia dan bukakan pintu hati dia. kata Allah Maha Mendengar, kan?

so people, mulai sekarang kita kena latih doakan orang lain!
  
"A wise man remembers his friends at all times; a fool, only when he has need of them."

happy doa-ing! ;D

19 comments:

GEMUKituMENARIK said...

terima kasih atas perkongsian ilmu ni (:

syakey said...

my pleasure ^^

laskar pelangi said...

thanks for your sharing :)
kita pon suka jugak baca buku motivasi.mmg akan memotivasikan diri kan:)
bestbest:)
semoga syakey berjaya di dunia dan dunia sana kelak. Amin :-)

syakey said...

amin. hehe. trima kasih. baca buku ni bagus, makin banyak baca, makin terasa cetek sangat ilmu kita ada ni.

insyaAllah. doakan kamu berjaya dunia akhirat. and berjaya selesai intern dengan cemerlang hihi amin. :)

nami said...

alhamdulillah..
camni yg sy idamkan :)
teruskan perjuangan nur syakirah!

nurdani said...

selalunya saya baca buku motivasi memang wajib berkali-kali. sebab tak nafi, motivate diri sesaat dua. wakakak.

syakey said...

nami: trima kasih menyuport.

nurdani: agak ahh. tu lepas kita baca kita kena amalkan. kalau tak, mmg senang nak lupa.

azalia hjsalleh said...

niceeeeeeeeee !
Sedikit sebanyak entry awok buat kita berpandangan lebih jauh
menghargai org disekeliling sbb kita hidup bukan sorg2.. tp saling memerlukan.. doa utk semua agar hidup aman sejahtera

Laila Mahfol said...

sambil baca ini dapat muhasabah diri. love this :) Hihi

chemay said...

tak pernah lagi lupakawan2 masa berdoa.
alhamdulillah
:)

syakey said...

lya: hee thankyou lya sebab sudi baca panjang berjela ni. betul tu, hidup kita bukan seorang, kita ni satu ummah, saling perlu antara satu sama lain. insyaAllah, doakan sama ;)

laila: thx laila. hee :)

chemay: alhamdulillah! great! teruskan. dan tambahkan lagi orang dalam doa tu :)

si robot comel said...

terima kasih beb sebab kongsi ni. :)

lecturer aku pernah cakap apa yang kita miliki sekarang bkn disebabkan doa kita seorang sahaja,ttp mungkin ada orang lain yang mendoakan kita juga.

doa senjata mukmin :)

Anonymous said...

good words shakey. terbaik punya advice. -cik chopu- hihi malas nak sign in

syakey said...

cik chopu: haha, tak boleh belahh. slamat rajin nk komen ^^ ;)

robot comel: ha'ah, betul jugak tu. yep! doa senjata mukmin. ^^

guy67 said...


عَنْ أَبِيْ حَمْزَة أَنَسِ بنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللهُ تَعَالَى عَنْهُ خَادِمِ رَسُوْلِ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَن النبي صلى الله عليه وسلم قَالَ: (لاَ يُؤمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لأَخِيْهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ) رواه البخاري ومسلم

maksudnya:

Dari Abu Hamzah Anas bin Malik Radhiallahu Ta’ala ‘Anhu, pelayan Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam, dari Nabi Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam, beliau bersabda:

“Tidak beriman salah seorang kalian sampai dia mencintai saudaranya, seperti dia mencintai dirinya sendiri.” (HR. Bukhari dan Muslim)

atau lebih tepat lagi dalam bahasa Inggeris:

"Not one of you truly believes, until you wish for others what you wish for yourself" - Muhammad S.A.W (Bukhari & Muslim)


:)

Pykaa Pdott said...

rajin baca buku eh , terima kasih kerna sudi berkongsi .

syakey said...

thx for sharing baha. lagi clear :)

pykaa pdott: rajin tak rajin sgt lah. samasama ^^

Yousof said...

Rasa nak like 2 kali! ;)

Kadang² kita tak sedar yang kita sebenarnya dah bersikap 'pentigkan diri' dalam doa² kita. Jauhkanlah Ya Allah.

Orang tak ingat kita takpa kita tak rugi apa pun. Kita ingat + doa untuk otang lain kita yang untung. Allah Maha Pemnurah.




Saje nak bagitau yang saya juga jenis suka membaca. Kbai. ;D

nitnot said...

i like this! XD

sesungguhnya kejayaan itu datang dari doa semua. kalau kita nak berjaya kena doakan kejayaan org lain jugak kan.

tapi kan, awak sentap tk kalau someone cakap macam ni "mak kan ada" bila awak cakap, doakan aku yaw! hmmmmmm