5 tips for setting an effective and realistic ramadhan goals

Monday, July 16, 2012

i always hope that i can share something beneficial rather than uploading photos. so, ada satu aim nak buat untuk blog ni for this coming ramadhan! harap-harap berjayalah.

so, how was everyone preparation for ramadhan? mine, down sikit sebab dah tak displin tdo awal so lepas subuh memang sambung tdoq la jawabnya. hilang habis semuaaa yang terlatih masa tengah blaja, masuk cuti aje mula lah sikap bermalas-malasan ni. 

so to be productive and effective, first thing first is preparation lah. sama macam nak buat presentation, kena prepare dulu baru lah nak present lancar aje. everything need preparation, kahwin ke, jawab exam ke, nak mengajar ke, etc semua memerlukan persiapan.

sama macam ramadhan ni. sooooo, tadi ada baca something dekat productivemuslim.com ingat nak share sama. 6 tips, tapi i version 5 tips sahaja. ini memang source dari web tu.
(gedik nak buat gambaq sendiri :D)
5 tips for setting an effective and realistic ramadhan goals:
  1. Set matlamat yang nak kta realisasikan sebelum masuk bulan ramdhan. we have 5days more so masih sempat! (: listkan sahaja semua yang kta rasa nak buat then sort it out, cross mana yang tak relevent berpandukan kebolehan/kemampuan kta. cuba untuk jangkakan berapa lama masa yang diperlukan untuk capai matlamat tu contohnya macam kalau busy dengan kelas/kerja etc maybe cut off sikit lah mana-mana yang perlu.
  2. Rancang! sekarang tukar matlamat yang ada tu jadi daily to-do list! part ni aku suka. list things to do ni memang best kalau sekali kta dapat cross dia sebab dah berjaya buat, rasa kepuasan yang tiada bandingannya :D pentingnya to-do list untuk hari-hari ni sebab kadang jadual harian kta berbeza, macam weekend lebih banyak free time berbanding weekdays so weekend tu boleh la nak extra sikit benda yang nak buat. kan?
  3. So nowww, work it on! kalau tak dapat sempurnakan apa yang dijadualkan, no no no, jangan putus asa, why not kta ubah sikit setakat mana yang mampu, dan top up balik bila ada free time. no worries. Allah dah beri masa banyak pada kta. use it wisely!
  4. Cara mudah untuk kekal dengan matlamat kita adalah dengan mempermudahkan untuk diri kita bagi melaksanakannya. contahnya, kalau aim nak bangun solat tahhajud, permudahkan diri kita dengan tdo awal. kalau tdo lewat, tahhajud dalam mimpi lah ye. maksudnya, kena prepare diri jugak untuk sentiasa konsiten.
  5. And finally, before reaching the goal kita kena ada penilaian (evaluation). muhasabah balik apa yang telah kita lakukan seharian. bagaimana tindakan kita dalam mencapai matlamat tersebut. jika terkurang, improve pula pada keesokan harinya. ni macam monitor diri kita untuk tahu kita sedang berada di tahap mana. (:
setelah aku membacanya. bukan susah ponnnn nak buat. antara mahu atau tidak je. sorry lerr bahasa rojak. akhir kata, jangan sia-siakan ramadhan anda. at least, set la a few things yang korang nak achieve untuk ramadhan ni. sikit pon jadi la. (:

11 comments:

Hanamiko Sakura said...

yang penting kena banyak bersabar.. sebab nak buat ibadat ni pun kena penuh sabar dan tawaduk.. lillahitaala.. :D

thanks for the tips :)

syakey said...

yes. nak konsisten and sabar to need a lot of courage. kalau tidak, mmg bersimpang siur lah jadinya. ;)

sama2. :)

AqilahRomi said...

Nice tips syakey! Yup, bukan susah pun nak buat cuma besar mana kemahuan kita nak melaksanakan tu je. Harap2 diri sentiasa istiqamah lah dalam beribadat, bukan takat bulan puasa ni je :)

Happy Ramadhan ya~

syakey said...

betul tu. tp jadikan ramadhan ni as platform nak istiqomah and truskan even dah habis posa. (:

happy ramadhan jugak ;)

khairul akmal bin azman said...

nice tip!
lagi2 nk dekat bulan mulia ni..

pndai tangkap gmbar ek!

Laila Mahfol said...

wah, good tips :) love it.

merapu said...

wah, PM saya leh, nak post ni dekat fb saya, macam menarik je nak share. Huhu

aimie amalina said...

weee
ai likeeee dissss ;)

sejak keje ni dh x penah titoo lame2
huuuu
mungkin ni hikmahnye nk suruh ajen skit masa ramadhan ni kan
heeeee

Yousof said...

LIKE sekali lagi entri ni! hihi


Nak try jugaklah to-do-list insyaAllah!! ;)

Betul tu, mahu tak mahu, rajin tak rajin dan kuat tak kuat je nak buat semua tu!

ABU said...

nononono.. tu dia perfect tips...

sampai ke evaluation tipsnya.. serius nice tips, thanks for sharing..

Hanie Dew said...

aku slalu fail dlm nak cross2 to-do-list tu..hhahahha..n y, sgt cuba utk khatam al-quran tahun ni..aim nak wat satu juzuk sehari.tp ye la kan pompan ada waktu cuti..uurrmm..at least ada la jgk baca dr xde langsung?

slalu aku buat pas sahur sblum subuh ngan masa tgh tgu waktu berbuka..XD..kalau tak ramadan,time maghrib aje la jawab nya.