sudah tersurat juga tersirat

Thursday, May 17, 2012

i have been waiting for this date. hari ini. khamis 17 Mei 2012. tengah hari ini.
hari itu. khamis,17 Mei 2007. tengah hari itu. 5tahun yang lalu. :'(

tentu berbeza kalau masih ada mak di sisi. tentu kehidupan ni berbeza kalau mak sentiasa ada untuk memberi kata-kata sebagai penguat hati dan semangat. tentu berbeza perhubungan kekeluargaan kami jika adanya mak untuk menasihati. tentu berbeza tingkah laku kami kalau emak masih ada untuk sentiasa mentarbiyah anak-anaknya. tentu berbeza jenis jenis lauk yang mak hidangkan jika dia masih ada. dan sudah tentu banyak benda aku boleh belajar dari seseorang bernama ibu.

tapi dalam kehidupan ini, jangan gunakan perkataan kalau, bila sebut kalau, mula timbul rasa penyesalan dalam hati kita. mula rasa seperti tidak puas hati, dan tidak meredhai apa yang terjadi.

takpa. aku bukan tak puas hati dengan takdir yang Allah tentukan. malah lebih bersyukur. Allah ambil emak tapi Allah beri aku keluarga. aku ada kaklong yang super terer masak macam mak. aku ada angah peneman setia ke mana jua. aku ada acik sebagai pembimbing nombor 1. terima kasih acik :'). aku ada abgnas sebagai penasihat berpeluru aku. hehe. ada abgweee weeee haih taktau la pasaipa sebut abgwee je mesti nak excited. ;) yes, tak lupa jugak abah yang telah banyak bersusah payah dengan bermacam-macam prangai anak bongsu dia sorang ni. jangan risau abah, your youngest daughter have much grown up. alhamdulillah.

apa yang terkurang dalam kehidupan ni, jangan lah kita terlalu berkira-kira. but somehow, bila dah besar, i realize that how much mother is an uppermost and the very most important person in family. no matter what. memang would be totally different.

jadi mak. walaupun sudah 5tahun pemergian,alhamdulillah mungkin keluarga yang mak tinggalkan masih ada yang tak seberapa tapi kami akan sama-sama menjaga sesama kami. insyaAllah segala amal pahala yang kami buat sebagai anak soleh solehah insyaAllah akan sampai pada mak. terima kasih mak. rindu nak jaga mak kat hospital macam dulu :')

dan to my dear siblings. and yes pada yang membaca juga. usaha menjadi anak soleh solehah. kasihanlah pada emak kita. siapa yang nak menjadi penyambung pahalanya nanti. tinggal kita, anak-anaknya, amalannya dan ilmu yang disampaikannya sahaja sebagai penemannya.
abah kata macam ni la muka mak masa meninggal. sama macam masa baru balik haji dulu. and yes yang kecik, kaki gemuk tu aku. hihi. iloveyou mak. awa sentiasa mendoakan mak dalam setiap solat awa, dalam setiap rindu awa. tak akan pernah lupa. sampai bilabila. :')

terimakasih abah,kaklong,angah,acik,abgnas,abgwee for always being a "mother" for me. kami sayang hampa semua. (:

33 comments:

Anonymous said...

Memang sedih.. :(

syakey said...

sedih tak boleh lama2. so cheers! ;)

Nur Fajar said...

takziah untuk family sya.semoga mak sya tenang kat sana.AMIN :)

syakey said...

trimakasih fajar :')

Lynn Fauzi said...

'usaha menjadi anak solehah. kasihanilah pada emak kita. siapa yang nak menjadi penyambung pahalanya nanti. tinggal kita, anak-anaknya dan ilmu yang disampaikannya sahaja sebagai penemannya..'

syakey... nasihat & kata2 ni begitu terkesan di hati lynn.. Insya Allah, sama-samalah kita jadi anak yang solehah.. amin... :)

Al-Fatihah buat arwah ibu syakey..

Nia Ridzwan said...

terharu.
terus jadi anak solehah yang sentiasa mendoakan mak di sana.

:')

aiysha said...

trharu dgn entry kali nih...
:')

zulfakar said...

X ada kata2 yg dpt d katakn lg.. semoga kakak ku d tmptkn bersama hambamu yg soleh.Amin

zazaw said...

syakirah.....

syakey said...

lynn: hehe. jangan tunggu diorang dah pergi baru kita jadi anak solehah. usahakan dari sekarang! thankyou lynn. :')

aiysha: :')

makjin: insyaAllah. itu lah tempat mak nanti ;)

zazaw: i know, walaupun no words could describe at this moment, but thankyou zazaw. :')

d_LA said...

be strong ya..Ketika msh ada ni, teruskan mengirim doa buat arwah mak..InsyaAllah arwah mak tenang di sana..

azalia hjsalleh said...

thanks zazaw,, awak dh buat saya sedar betapa pentingnya pengorbanan seorang mak pd kita =((


dia mesti bangga tgk awak skrg ni..al-fatihah buat your mum....

syakey said...

dLa: insyaAllah. sedaya upaya bagi pahala, buat apa semua ibadah niatkan pahala buat mereka yang sudah pergi. :')

lya: lyaaaa! nama silap. syakeyyy la. terpengaruh tengok komen zazaw la tu. hihi

trimakasih lya. insyaAllah. hargai mak awak tau. sayang dia betul2,jaga dia betul2, doakan mereka sentiasa.

;)

Anonymous said...

nak sedih jugak.. :P

syakey said...

nia: insyaAllah :')

anon: sila sila. tak menghalang. :)

Anonymous said...

on9??? igtkn tak on9.. :P

Elysa Sofia said...

Kalau itulah muka mak awak masa meninggal,bersih sungguh muka arwah :)

miss zulaikha said...

sama tahun dengan arwah umi eka jugak. semoga arwah ditempatkan di kalangan org beriman.
AlFatihah utk ibu yg telah pergi :')

hanabunga said...

Nangis baca entry ni. U make me realize. I'll try to be better daughter..

syafiqakarim said...

belajar rajin rajin syakey.
selalu doa kan utk org tua.
jadi anak yg baik.

al-fatihah buat arwah ibunda mu
senyum syakey! :)

Lea Isnawi said...

bersih je muka mak syakey

al fatihah utk arwah

Laila Mahfol said...

Salam takziah buat syakey sekeluarga. Semoga syakey tabah sentiasa menjalani kehidupan.Insha-Allah. Sedih baca entry :(

Al-fatihah buat mak syakey.

syakey said...

elysa: bersih. pucat. :')

ikha: tabah ye. doakan untuk mak mak kta :')

hana: better and solehah ;)

syafiqakarim: senyummmm! :) hehe. insyaAllah wehh :')

lea: trimakasih :)

laila: trimakasih :')

ABU said...

Al-fatihah buat mak syakey..

is ko ni buat aku sedih memalam buta ni, aku jadi rindu kat mak aku kat kampung.. wellll mmg pun hari2 rindu hehehehe

btul la, tak payah nak kalau sangat.. semua dah di takdirkan olhNya..

semoga kita semua tabah mghadapai pancaroba hidup duniawi ^^ aminnn...

laskar pelangi said...

semoga tabah menghadapi dugaan. Yang hidup pasti akan meninggal. InsyaAllah kita semua menjadi anak soleh dan solehah untuk kedua ibu bapa kita

YOUsoF said...

Terus kuat dan tabah ok Syakey!


Semua orang pun akan lalui saat tu, pastikan kita redha dengan apa yang Dia tentukan, insyaAllah kita akan ok.

Syukur ada family di sisi..

YOUsoF said...

*Al-fatihah untuk saudara² kita yang di sana..

Amanina said...

Al-fatihaha shakey..bnyk2 berdoa

aimie amalina said...

T___________________T

ase sebak je
kamu mmbesa dgn keadaan yg sgguh kuat dan tabah :)

sgt bertuah memiliki keluarga yg melengkapi kekurangan yg pergi..

alfatihah buat arwah ibu..
semoga dicucuri rahmat..

Aslina said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Aslina said...

terbaik!!!!!!!!!!!

Aslina said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Aslina said...
This comment has been removed by a blog administrator.