street la sangat :D

Tuesday, May 01, 2012

assalamualaikum people! oh, before i starts spamming 30photos here, i would love to wish u guys happy workers holiday day! :D so, last sunday pergi outing and ni macam the very last class of our ko-kurikulum seni fotografi slr. so, overall dari kelas tu aku tak berapa sure aku boleyy aplikasi kan ke tak sebab pegi hr tu pon aku sesuka hati je ambik gamba so hopefully berjaya lah last assignment which is mewakili 50% markah/gred keseluruhan. so encik asyiek, kasik la ktaorang dapat A ye encik? hihi.

so, sila jamu mata. its different then photowalk hr tu sbb yang photowalk tu boleh ambil gamba kasut hensem aku tu, awan biru, and more to building photos. so tiada lagi kesenian kaki menjejak bumi. :D

sp2 sp3 sp4 sp5 sp7 sp8
sapa yang dok tanya aku pakai camera apa. so, here we go, canon delighting me ALWAYS ;)
 sp9 sp10 sp11 sp12 sp13 sp14
gambar failed, muka orang tu xnampak
sp15 sp16 sp17 sp18 sp19 sp21 sp22 sp23 sp24 sp25 sp26 sp27 sp28
sugar glider salah seorang dari ktaorang. dia xphotogenic. penat ambik gamba dia. -__-
sp29 sp31
photo2
okey yang paling kiri tu syok sendiri harap maklum :D
photo3
sebenarnya segan nak letak gamba lompat,macam tak sopan. so, seketol takpa lah kan :D
photo6
okey. sekian sahaja. takda part 1 part 2 part 3. maap la kalau tenet korang trus jadi selow melow. :D

50 comments:

kura said...

gambar yg melompat atas tu ok lg.
scrool kebawah, ohmakhaii.
excited nau anak mak melompat iyee. hahha

syakey said...

hahaha. actually ada banyak lg, lg muka eksaited terlebih :P

Nia Ridzwan said...

kalau street, apat gambaq pakcik makcik memang best. balik kasi letak BnW plak. perghhh. mantop3.

gambaq burung atas wire lawa mehhh.

syakey said...

takdak skill nak ambik gambar pakcik makcik. T__T

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah said...

lawa, lawa, lawa.. nice!!!

syakey said...

thankyou! :D

haslinda said...

semua gamba cantik... :D

zazaw said...

syakirah
eii cantikkknyaaa
:))

si ngokngek said...

eksaited,mak aii..yg bawa beca tue mcm segan pulak,awww

:bdak lelaki pegang camera tue pun geng korang kerrrr..

aimie amalina said...

Kikiki..
Besnyeeee die melompat ye..
Alololo
X pe..boh 100 keping pong akak tetap suke tgk
Hahahahhaa..

Nicelah..
Act penang mang byk tmpat yg mcm ala2 klasik gitu utk dphotoshoot kan..heeeeee

Anisa Hang Tuah said...

Oh my!! cantiknyaaaa =)

syakey u edit guna apa yaaa

Syariniey Amran said...

sume cun n sharp.jeles tgk.uwaaa.syakey guna lens ape ni? btw sis plg suka pic y ada lukisan pak cik tua kat wall tuh n gambar langit.serius berseni :) hehehe

hanabunga said...

Kak syakey hana baru beli canon jugak.eos 1100D hehe nanti boleh akak ajarkan yeee :)

haney said...

cantek nye gamba :)

syakey said...

hana: no problem. heeeeeeeee. :D tp kena tny lah :D

sis syariniey: ni guna lens 55mm-250mm ;) thank youuuuuuu. hehe. bla nk g shooting ngn sis niiiii! :D

anisa: thankyou ;) edit guna lightroom :D

syakey said...

haslinda: trima kasih :D

zazaw: hee. thankyou zazaww ;)

ngokngek: yes, diorg geng ktaorg jugak. ;) ramai jugak yg berpaling ms ktaorng tuju camera ke mereka. :D

sis mimi: hehehehe. thankyou sis!! ha'ah, penang banyak culture spot n nk ambik gamba mmg mcm2 lah boleyy dpt ;)

kajaharuna said...

karang aku kawin aku panggil kau jd photographer aku.. hihi

syakey said...

haney: thankyou ;)

kaja: boleh kaja. demi kauu. nk posing mcm mana skalipon aku sanggup :P

Atiqah Wadiah said...

gamba burung tu suka tgk..cantik :)

Umie Naziera said...

panoramanya mcm zaman dolu2..sukewww :')
mcm zaman Jepun taw,hehe

Sr. Maryam Fatanah said...

syakey, cn u give me tips utk amek gmbr lompat ??

Rtp Farra Arisha said...

all are beautiful! the birds flying is the picture i love the most. heee

si robot comel said...

weh aku suka pic pakcik india pegang cermin tu,ohsemm

syakey said...

atiqah: my most favorite jugak tu. thankyou ;)

umie: amboih keterlampauan ahh zaman jepunss pulak. hikhikhik

maryam: easy!! if pakai dslr. use continous shooting. so hold shutter then dia akan ambil gamba banyak banyak so just choose d perfect one (: membantu tak? ;)

farra: thankyou. hee

robot comel: pakcik tu tengah cukur janggut. :P

anamizu kaito said...

perhhh!! kalo jns tukang tangkap terer nih mmg hasila dia ohsem la! salute arr kat geng hampa nih!!! hehe


smua pakat ada sorang sebijik wo! dahsattttt!! *jelessnye haku T__T







luv,
cik ana

syakey said...

nama pun ko kurikulum seni fotograf slr, wajib sapa nak ambik ada dslr hihi ;)

aiEz said...

serius aie memang suka semua pic yang diambil...paling aie suka pic burung tempua dalam sangkar tu...memang terbaik...10/10 aie bagi,hee

syakey said...

weee. thankyou! tp malangnya lecturer tu mesti tak kasik 10/10. T__T

sugar2 kapas strawberry said...

adore cakap kamu tangkap gmbr. cantikkkkkkk :)

sugar2 kapas strawberry said...

adore cakap kamu tangkap gmbr. cantikkkkkkk :)

Lynn Fauzi said...

gambar pigeon yg sekor tu kan lawan... ada bokeh bulat2.. :)

syakey said...

sugar2 kapas: thankyou (:

lynn: reflection batubatu kecil tu ;)

Annisa mulia said...

Lots of pictures, yet all of them are adorable xD

I am amazed that there is a place named Acheh inside your picture. I am from Aceh actually..

I am inviting you to come to my blog, cool photographer :D

syakey said...

annisa: ohh, for sure i will visit ur blog. btw, thankyou on ur compliment ;) nice to know you that u are from acheh!

actually in penang, there is perkampunangan acheh which is people from acheh living there before malaysia prior to independence. (:

d_LA said...

wahhh..sume pakai camera muncung pjg..daebak2..syakey, lps amik pic tu ade edit x?lawa gilerla..kalo ade, edit katne?gune software ape?

NadyaBubble said...

Semua gambar terserlah ke-awesome-an nya :D

syakey said...

dLa: hahah. agak ahhh. ini ada edit lahh sis. pakai lightroom (:

nadya: hewhewhew. thankyou! :D

ABU said...

Mmg super duper like la pics ko ni.. Semua lawa lawa...jeles je tngok..ko mmg superb la syakira... Rasa mcm nak beli kamera lain je kalau selalu tngok pic pic dlm blog ni... Tapi bnyk kos la.. Kamera je pun dah 2 3 4 k... Apa cedngn ko? Aku guna cannon 110 je.. Perlu ke tukar camera baru....arghhh... Tp tengah kumpul2 duit ni, Kot2 mak aku soh aku kahwin tetiba...hahaha...

Cik FaRiZaM said...

nice pic & nice shot...

i like ur pic...all pic

salam singgah n follow sini
dr
afasz.blogspot.com

wani ezryl * said...

biasa tgkp gmbr terang2 ni pakai berapa megapixel? and selalunya terus simpan semua gambar or edit dulu. like.. kecikkan saiz, adjust contrast etc? :) just nk tau pengalaman. hee

YOUsoF said...

Sempat berangan kejap konon aku dah ada sebiji DSLR dan ada gambar² secantik gambar² yang biasa kau ambik.. ;D

Gambar Uncle Rama tengah cukur janggut tu sempoilah.. hehe

syakey said...

abu: hahaha. wehhh jangan ah sampai macam tu skali ;D elok la kauu simpan duit kau tu abu buat bayar hantaran nanti. xpon ko mintak belah pompuan kasik hantaran camera dlsr sebijik. HAHA :P

tapi kalau minat, kalau kauu minat ambik ambik gamba ni kan abu, aku rasa berbaloi kot beli. lgpon kampung halaman kau area yg besttt kot ambik gamba. ;)

syakey said...

cikfarizam: thnakyou!! hee. nanti singgah okey ;)

wani: sebenarnya gamba ni kualiti dia bukan pada pixels dia tu. tapi dia tetap ada menyumbang la sikit. yg penting dalaman tu. so macam camera 550D ni 18megapixels so mmg pakai 18 lahh all the time tak pernah pakai less then that. (:

and slalu nya transfer semua dulu. edit edit tu macam skrg pakai lightroom so dia xkan kacau yang original. kalau boleh, nk edit biarlah simpan yang ori. dan mmg takkan resize. sayang kot nk kacau yg ori (:

xpaaa, anything tanya lah okeyyy ;)

yousoff: haha. nanti kau beli satu okeyy yousof. eh eh, orang sakit sepatotnya duduk rehat bukan blogging! :P

uncle tu lepas tu je terus beralih. maluuuu :D

Hanamiko Sakura said...

akak ada group photography ek? nak join.. saya minat photography.. tapi tak tau nak join dengan sapa..

sweet lah pic tu semua ^_^

salam perkenalan kak ^_^

syakey said...

hanamiko: eh tak la. takde group ponn. ni semua membe dari kelas ko kurikulum tu. ambil sbg subjek universiti semester ni ;)

minat photography boleh gerak sndiri kalau awal2 mcm ni. cuma lebih mudah if ada yg beri tunjuk ajar ^^

salam perkenalan. anything tny tny lah ;)

onie said...

tu sebab aku suka penang ! tempat semua lawa!

Ateyn Bella said...

cantik sangat2 gambaq2 ni :D

eyjalukman said...

kak , pasni boleh laa jd photographer wedding . haha :)

Liza Razak said...

style gile gambar !!

MasyitahHassan said...

kak syak , dah upload ke gmbar yg kita lompat2 kat jalan tue ?? dgn kat little india .. nk sgt gambar tue.. heheh edit pakai light room tue mcmm mne?