kelebihan surah al-kahfi

Monday, March 26, 2012

al-kahfi
was reading this. sebelum magrib (sementara tunggu masuk waktu) sebelum tdo, dan kadang sebelum start study. tabiat membaca kena dipupuk. selamat aku ni suka buku hihi. daripada baca gossip² artis buat dosa, daripada baca tweet² artis@membe@org tak kenal ponn buang masa ja, daripada dok laghaa dkt fesbuk tengok status update, tengok ilmiah takpa jugak. kan lebih elok tambah ilmu dengan membaca? kann. (:

aku suka baca benda sejarah/fakta which is abgwee pon suka. awww. (xberkaitan haha) yep,benda motivasi mcm buku² motivasi ni aku kureng sikit kecuali solusi. aku try la develop diri ni untuk sentiasa mahu tahu sesuatu.

aku teringin nak tahu kenapa malam jumaat baca yassin eh? (aku dah tau kenapa, kak aku kata, Dr. Asri kata, mlayu je yang baca yassin malam Jumaat #updated) tapi kalau dekat arab depa baca surah al-kahfi instead of yassin. source yang aku dapat dari baca buku amagedon 2012 which is sangat best kata surah al-kahfi pelindung dari dajal? ok. tanda soal means tak sure. (:

apa yang aku nak share sebenarnya ialah (aku pantang dapat tulis panjang² macam ni la tersasar sikit harap maaf. )

Nabi Muhammad S.A.W berkata "orang yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dia akan disinari cahaya antara dua Jumaat" Hadis ni direkodkan oleh Nasai.

&&

Nabi Muhammad S.A.W juga berkata "orang yang membaca surah al-Kahfi pada malam Jumaat, dia akan disinari dengan cahaya antara dirinya dan antara Kaabah" Hadis direkodkan oleh Nasai.

no wonder kat mekah tu baca al-Kahfi. nak amalkan lah lepasni. surah yassin anytime pon bolehh (:

17 comments:

nami said...

bgus entry nie..
nnt nk follow gak bce surah al kahfi gak..
mst ada yg tersirat kan..

d_LA said...

Selamat beramal..thanx sharing..baru tahu gak ni..biasa main baca je, klbhn xtaw pun..huhu..

onie said...

tinggi darjatnya....

haslinda said...

thanks for sharing this info :)

SyUhAdA said...

thanks kasi info nie..insyaAllah nak amalkan jgk lah..

si robot comel said...

ada juga terbaca pasal surah al-kahfi ni. nak carilah buku ni.

solusi,dah jadi feveret magazine sekarang, :)

kura said...

tak minat sejarah. hehehh

Wydaz said...

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda, bukan berkata :)

syakey said...

wydaz: my mistake. tapi dalam buku tu tulis berkata. just ambil dr buku. (:

good to know that everyone just realize it. amalkan,selebihnya berserah pada Allah. (:

robot comel: hihi. baguih la wehh! takpa, kta gain sikit2 dulu, buat prubahan sikit2 dulu, asalkan konsisten okeyy (:

Umie Naziera said...

selalu dgr org cakap baca surah al-kahfi nie setiap mlm jumaat instead of yassin..bnyak ganjarannya :)

zazaw said...

hehe
before tidur amalkan tiga kul dengan ayat kursi

zazawww pn sukaaa baca membaca ni syakirah
:)

hai syakirah
kihkih

azalia hjsalleh said...

okay nanti nak bce jugak
mekacih awok =)

laskar pelangi said...

thankssss dear share pasal ni :)
sama sama kita amalkan :)

NadyaBubble said...

Terima kasih kongsi :)
Eh, cantik lah susunan gambar tu :D

syakey said...

zazaw: bagussss lah. hihi. haiiiiiii zazaw ;D

insyaAllah sama2 kta amalkan. (:

nadya: hihi. actually dulu ada buat entri pasal wall photos ni, nanti akan datang ada new one ^^

fathiahRAIHANA said...

cantekk lerr blog kaler hitam ^^ gmbar tu nmpak lg terang, hihi.


al kahfi kan pnjang kan jadi kdang2 tak menyempat nak baca pun --"
jadi selalu baca 10 ayat akhir aje sblum tido, hehe.

aimie amalina said...

betol2 :)

heeee
sebb semua surah Dia
memang unik dan simbolik
dn penuh keajaiban lagi rahsia tersendiri :))